Friday, December 9, 2011

Aliyah menyanyi 'Kisah Hati'

This is my daughter. Her name is Aliyah. She's only 2 years and 5 months. She likes music... a lot! She kinda obsesses with music or anything about music. This video taken by my sister. Aliyah sing Alyah's song "Kisah Hati". Enjoiceeee :D





Wednesday, December 7, 2011

Someone Like You

Currently my favorite song... it stuck in my head


I heard that you're settled down
That you found a girl and you're married now
I heard that your dreams came true
Guess she gave you things I didn't give to you

Old friend, why are you so shy?
Ain't like you to hold back or hide from the light

I hate to turn up out of the blue, uninvited
But I couldn't stay away, I couldn't fight it
I had hoped you'd see my face and that you'd be reminded
That for me, it isn't over

Never mind, I'll find someone like you
I wish nothing but the best for you, too
Don't forget me, I begged, I remember you said
Sometimes it lasts in love, but sometimes it hurts instead
Sometimes it lasts in love, but sometimes it hurts instead

You know how the time flies
Only yesterday was the time of our lives
We were born and raised in a summer haze
Bound by the surprise of our glory days

I hate to turn up out of the blue, uninvited
But I couldn't stay away, I couldn't fight it
I had hoped you'd see my face and that you'd be reminded
That for me, it isn't over yet

Never mind, I'll find someone like you
I wish nothing but the best for you, too
Don't forget me, I begged, I remember you said
Sometimes it lasts in love, but sometimes it hurts instead, yeah

Nothing compares, no worries or cares
Regrets and mistakes, they're memories made
Who would have known how bittersweet this would taste?

Never mind, I'll find someone like you
I wish nothing but the best for you
Don't forget me, I begged, I remember you said
Sometimes it lasts in love, but sometimes it hurts instead

Never mind, I'll find someone like you
I wish nothing but the best for you, too
Don't forget me, I begged, I remember you said
Sometimes it lasts in love, but sometimes it hurts instead
Sometimes it lasts in love, but sometimes it hurts instead


Tuesday, December 6, 2011

Working Hard!!!

Are you a patient person? What are some of the things you do to tackle the impatience in your life? What aspect of your life's journey are you most impatient with? Me?... Hmmm... Working on my patience.. darn it ain’t  easy....



Monday, December 5, 2011

Wildlife Park, Langkawi

Ni gambar-gambar kami masa pi Wildlife Park, Langkawi before Aliyah kena food poisoning. Kita layan kan gambar-gambar dulu ek. Next time I'll tell the story. InsyaAllah.




Wah ni dua budak comel sangat enjoy main dengan rabbits and birds






Ehee... Cuba-cuba beranikan diri

Camni aje la yang aku berani

Ni kalau ibu ni confirm dah menjerit dah ni

Aliyah sangat-sangat sukakan animal! 

Tengok-tengok rabbit dok kerumun dekat Aliyah

Sunday, December 4, 2011

My tiny is a drummer

video

Wednesday, November 23, 2011

I'm in the mood Twilight Saga Breaking Dawn Movie!!!!


Buat suami yang dicintai dan dikasihi. Isterimu ini sangat-sangat teruja ingin menonton kekasih fantasinya di pawagam.(Oh Team Edward alaways) . Sayang, marilah marilah bawa adinda menonton cerita kegemaran adinda di pawagam. Jika kanda tidak dapat membawa dinda pada hujung minggu, pada hari bekerja pun dinda tidak kisah. Janji kanda temani dinda.

Urghhh.... sungguh aku mahu! Her pregnancy, their honeymoon, the volturi's return urghhh I really can't wait. Sabarlah wahai hati, jika suami tidak mahu bersama menonton takpe takpe, aku nak culik si adik ikut bersama menonton. Kalau tak, takpe takpe terpaksalah membawa hati yang lara pergi menonton sensorang. Huk huk huk.


Sunday, November 20, 2011

Live from Langkawi

Halluuu...

We are at Langkawi hibernating for a few days. Stay at De Baron Resort Langkawi. Will update later.




- Posted using BlogPress from my iPhone

Friday, November 18, 2011

Packing

Packing! Packing! Packing!

Esok nak ke Langkawi. Cuti-cuti Malaysia bersama suami dan anak. Yeay!

Flight pukul 11.00 pagi esok. Esok pukul 8.00 pagi adik akan hantar kitorang ke KLIA.  Baju Aliyah dengan aku awal-awal dah siap pack. Ni tinggal baju En Suami aje belum packing. Last kitorang pergi bercuti bulan March lepas. Tu ke Bandung. Yang tu memang target nak bershopping. Kali ini takde la nak shopping sangat tapi nak berehat-rehat. Penah doh kerja aje. Kepala and badan ni nak berehat jugak.

Ok Ok nak sambung packing baju lepas tu nak tiiiidurrr. Mata dah ngantuk ni.

Till meet again daaaa


Thursday, November 17, 2011

Third and the Story

Aku dah cakap hari tu kan 16 Nov 2011 it's my third wedding anniversary. Aku cuti setengah hari semata-mata nak celebrate our big day haritu. Tapi tapi tapi isk isk isk ada kejadian yang tak dingini berlaku. 


Untuk anniversary kali ni aku memang awal-awal dah order kek. Red Velvet Cake. So kek tu aku pick up dengan office aku aje. Suami tak tau tentang rancangan aku nak bercuti dan kek tu. Kira aku nak buat surprise la. So dalam pukul 11.00 pagi aku call suami, suruh dia ambil aku dekat office. Sampai rumah, aku makan tengah hari dekat rumah. Lepas tu acara memotong kek. Huhuhu tak best langsung potong kek depan anak sedara dua orang tu. Diorang apa pun tarak tau. Tapi belasah aje lah. Aku sangat teruja nak makan kek tu. Keterujaan aku memang meluap-luap occay. Tapi bila aku makan aje kek tu. Hmmm tak sedap! Aku tak suka kek tu. Aku rasa kek tu macam bantat. Arghhhh kecewa tau. 


Aku rasa kek yang aku buat lagi sedap banding dengan kek yang aku beli ni. Bila aku tengok muka suami, aku tanya dia macam mana kek tu. Dia cakap'OK'. Aku tau suami nak amik hati aku. Dia tau aku cuba nak surpirse kan dia dengan kek tu. Dia tak nak aku kecewa. Aku beli kek tu bukan murah. Boleh dapat Secret Recipe sebijik ok. Lepas tu aku tanyakan pulak anak buah aku yang dua orang tu. Si kakak cakap "OK la aunty... Ika tak berapa suka kek sangat" tengok tengok anak buah aku pun cakap macam tu. lagi la hati mak sentap. Si adik pulak cakap "SEDAP" Hmmmm aku rasa nak buang aje kek tu tapi suami tak bagi dia kata tak baik rezeki tu. Esoknya pergi office aku bawak kek tu bagi dekat tea lady and cleaner office. Diorang belasah aje, tolak kayu batu.


Cerita anniversary aku tak habis dekat situ aje, lepas dah kecewa dengan Red Velvet Cake tu aku pun ajak suami keluar. Pagi tu perut aku memang ada rasa sikit sakit. Tapi takde la terasa sangat. So, nak dijadikan cerita waktu sedang keluar dengan suami perut aku sakit sangat. Jalan pun dah macam orang pantang. Muka pun cam cemberut aje. Aku tak boleh nak dukung Aliyah langsung. Mood aku memang dah terbarai waktu. Suami pun tarik muka, tarik muka sebab dia cakap aku degil. Dia dah suruh aku duduk rumah aje tapi aku degil gak nak kuar. So aku ajak dia ke klinik. Tapi before ke klinik aku ajak suami singgah ke Mali's Corner dekat Platinum Walk. Makan kuew teow. Sangat sedap! Aku order yang special punya. Satu pinggan ada 8 ekor udang! Besar-besar kau! OOoohhh walau perut tengah sakit aku masih selera makan kuew teow tu. Licin!!! Terubat hati mak ko! Highly recommend!!




Habis makan terus shoot pergi klinik. Doktor cakap aku kencing kotor. Suruh aku minum air banyak-banyak. Aku memang terkenal dengan kurang minum air. Satu botol payah amat nak habis. Sampai rumah aku terus makan ubat. Minum air banyak-banyak sampai aku rasa nak muntah la minum air. Perut pun rasa macam buncit aje. Tapi aku tak kisah janji tak sakit. Sape yang pernah kena kecing kotor ni tau la macam mana sakitnya kencing kotor ni. Tangkap sampai ke pinggang. Taubat mak lepas ni nak minum air manyak manyak.




Itu lah story aku on my 3rd wedding anniversary. Tak best kan. Tu lah kita mampu merancang Allah yang menentukan. Ko rancang macam mana best pun kalau Allah cakap tak jadik, tak jadik la dia. AKu redha aje la. Cuma aku harap perkahwinan aku dengan suami akan berbahagia sampai ke hujung nyawa macam arwah abah dengan mak. Amin


To my loving hubby,Thank you for loving me & taking care of me. I love you so much!




P/S: aku dah beli hadiah untuk suami...




Wednesday, November 16, 2011

3 years!!

Happy 3rd Anniversary En Suami! After 11 years ++ of friendship with ups and downs, tears and laughter.. you are still my best friend and I LOVE YOU more and more each day. Muahhhhhhhhh


Tuesday, November 15, 2011

My New Skin Look


Oohhh sila abaikan muka saya yang berkerut itu. Sila tumpukan perhatian pada my flawless skin. Huhuhuhu... bukan aku perasan tapi boleh dikatakan semua orang yang aku jumpa akan tanya akan perubahan kulit aku. Hihihi. Tarak rahsia. Tapi aku perasan perubahan kulit aku ni sejak aku pakai argan oil. Argan oil yang En Suami belikan tu. Suka suka suka la. Laa ni rejim harian aku cleanser, toner and argan oil aje lah. Benda alah lain aku dah takde pakai dah. Tak pakai make up pun takpe, mak tetap nampak cantik! :P tapi aku memang dari dulu pun jarang pakai make up tebal-tebal ni. Foundation pun jaaaaaaaaaaaaaaaarang pakai setahun tu ada la 2-3 kali aje pakai. Itu pun tengok pada occasion. 

La ni kalau En Suami balik dari Mauritania beg tak pernah takde ada Argan Oil. Ada aja orang kirim. Murah occay! Di ulang sekali lagi murah!! Lagipun tak perlu was was dengan ketulenan minyak argan tu. Dia memang pure from Morocco. En Suami beli dekat sana. 

Minyak argan ni banyak kegunaannya. Boleh sapu dekat muka, siku, tumit. Nak hilang kan jerawat. Sapu dekat rambut untuk melebatkan rambut. Hah yang lagi best boleh buat awet muda. Jangan tak tau argan oil ni kan ada jugak yang untuk di masak. Banyak lah kegunaannya. Korang boleh google pesal argan oil ni.

Ok lah nak tido, jumpa lagi



P/S:  Aku takde edit apa-apa dekat gambar ni. Ni memang gambar asal.

Saturday, November 12, 2011

Beranak oh Beranak

Baca tittle ada orang rasa ngilu... uhhhh ahhh ishh memang tak boleh blah bila ingat saat-saat nak beranak dulu. Labour room sebelah terdengo orang menjerit-jerit naik kecut perut time dengor tu. Doktor cakap bangsa yang satu tu memang suka jerit-jerit time nak beranak. Kita yang Islam ni walau sakit macam mana pun banyak ingatkan Allah yang satu. Selawat dekat mulut tak lekang occay! Take a deep breath and then lepas pelan-pelan. Doktor selalu ingatkan aku benda tu.  


Aku citer pesal beranak ni sebab aku ada terima gambar-gambar ni... Sadis betul bila aku tengok 








Selamat datang ke wad bersalin Dr Jose Fabella Memorial Hospital di  Manila . Pada satu-satu masa terdapat lebih kurang 300 ibu  dan anak mereka ditempatkan didalam wad ini. Jika korang nak tahu Filipina merupakan negara Asia Tenggara  yang mempunyai kenaikkan populasi tertinggi iaitu 2%  setahun. Di hospital ini, purata kelahiran bayi seharian ialah 60 orang . Rekod tertingginya ialah 100 orang bayi dalam masa 24 jam! Purata kelahiran bayi sehari di negara ini pula ialah 200 orang sejam!  Akibatnya di Dr Jose Fabella Memorial Hospital , sebuah katil akan dikongsi oleh 3 orang  ibu baru pada satu-satu masa. 



Persoalannya disini mengapa padat sangat? Oh that is an easy answer. Filipina ialah sebuah negara Roman Katolik . Paus  tidak membenarkan penganut Katolik memakai kondom, memakan pil perancang, melakukan pengguguran atau apa saja bentuk perancangan keluarga. Kesemua ini dianggap berdosa keran "melanggar kehendak tuhan" . Yes ladies and gents macam sesetengah mazhad Islam the whole idea or family planning dianngap dosa. No I am not kidding. Di Filipina 90%  penduduknya adalah katolik.

Presiden Beningno Aquino III
 cuba untuk mengurangkan kadar kelahiran Filipina dengan memperkenalkan pengajian seks disekolah dan kempen perancangan keluarga bagi mengawal populasi Filipina yang telahpun mencapai 90 juta  orang! Walau cadangan beliau mendapat sokongan rakyat, pihak Gereja Katolik Filipina menentang sehabis-habisnya cadangan Presiden. Mereka memberi amaran akan menyisihkan beliau dari gereja Katolik. Bizarro shit! So there you go people. Rupa wad bersalin di sebuah hospital di Filipina serta masalah ledakkan kadar kelahiran akibat campur tangan tak masuk akal agama. In this case you know what separation of church and state makes so much sense! 


Kesimpulan yang dapat aku buat di sni... bersyukur sangat dengan kemudahan yang kita ada di Malaysia ni. Doktor and nurse very helpful! Aku boleh tengok masa aku dekat labour room dulu. Dengan bacaan bismillah dengan ayat-ayat Al-Quran midwife tolong aku dulu. Alhamdulillah!




Friday, November 11, 2011

Cloth Diaper


Aliyah bukan baru dengan cloth diaper ni. Since she newborn dia dah aku pakaikan cloth diaper. Tapi-tapi bukan fully cloth diaper atas faktor-faktor tertentu Aliyah aku campur-campur pakaikan dia dengan  dispoable diaper. First CD Aliyah it was Lunatots Mahal occay! Masa tu aku beli 5 keping RM206.00 dengan Kak Shikin. Baik orangnya. Masa beli tu aku tengah pregnant 7 bulan. Aku tak pernah beli brand lain selain Lunatots. Ni bila Aliyah dah umur 2 tahun berat dia pun dh masuk 13kg. Dah sendat mendat dah semua CD dia. So aku pun try nak carik brand lain sebab Lunatots quite pricey kan carik punya carik aku jumpa Kak Zarina. Akak ni pun baik gak. Sempoi je. Kalau nak beli CD dengan dia aku highly recommend. Dengan dia aku order CD Cozy Babies size L to XL. CD ni muat sampai 17kg. Kat bawah ni aku tunjuk gambar CD yang aku beli dari Kak Zarina. 
Left: Lady Bug
Right: Cute bees
Comel kan!

Siap ada sertakan cara-cara menggunakan CD


Ok dekat bawah ni aku citerkan sikiT "WHY CLOTH DIAPERS"


KENAPA CLOTH DIAPERS????

1. Jimat kos pembelian.

Walaupun harga sehelai cd akan dipandang mahal bagi pengguna kerana harga sehelai cd dah dapat beli sepeket disposable diapers bukan???. Tapi mari kita fikirkan dari segi jangka masa panjang. Lebih2 lagi kalau anda bercadang mempunyai anak seterusnya.

Mari kita kira......

Kos menggunakan Dispo Diapers
sehari katakan 6 kali, dan katakan harga sekeping DD ialah RM0.60

RM0.60 X 6 = RM3.60 sehari
RM3.60 X 365 hari=RM1314 setahun
RM1314 X 3 =RM3942 untuk 3 tahun

Kos belian Cloth Diapers berharga RM45

Beli 10 helai : 10 x RM45 = RM 450
Beli 20 helai : 20 x RM45 = RM 900
* lebih banyak stok CD anda lebih tahan lama, kerana lambat lusuh

Jimat kerana boleh digunakan untuk anak seterusnya.
Jimat juga kerana boleh digunakan dari saiz S, M dan L

2.Cloth Diapers Lebih Sihat (rujuk kandungan Dispo)

3.Cloth Diapers Mesra Alam
Disposable Diapers merupakan 50% daripada sampah domestik rumah mengambil masa sehingga 500 tahun untuk mereput dengan sendirinya.

4.Cloth Diapers Bergaya
Terdapat dalam pelbagai pilihan warna untuk dipakaikan anak-anak kita.

1. Penggunaan kali pertama, CD dan Insert hendaklah dibasuh tanpa sabun. CD sekurangnya 2x manakala Insert sekurangnya 3x. Kenapa ? Membuang sisa kotoran pengilang dan menambah baik daya serapan fabrik terhadap cecair

2. Masukkan insert ke dalam pocket diaper dan selaraskan sz yang bersesuaian

3. Untuk penggunaan siang hari boleh gunakan sekeping insert, manakala malam ialah 2 insert. 1 insert boleh tahan 3-4 jam.

Jadual berikut boleh dijadikan rujukan :
7-10 pg : 1 helai cd + 1 insert
10-1 tg : 1 helai cd + 1 insert
1-4 ptg : 1 helai cd + 1 insert
4-7 ptg : 1 helai cd + 1 insert
7-12 mlm : 1 helai cd + 2 insert
12-7 pg : 1 helai cd + 2 insert

So total sehari penggunaan ialah 6 keping CD bersama 8 helai insert




.... so macam mana dah baca ni tak teringin ke jimatkan duit korang. Duit lebih tu baik korang simpan  untuk pembelajaran anak-anak korang bila diorang besar nanti. Tunggu apa lagi tukarlah!!!














My Family My Love

My family is the most important part of my life...
















OOooooo tengah godek-godek internal hard disk suami aku terjumpa folder nikon. Baaaaannnnnyak giler gambo-gambo dekat folder tu. Actually aku tengah carik gambo-gambo yang sesuai untuk aku buat fridget magnet untuk  fridge rumah dekat Kerteh. Gambo Of course la dalam banyak-banyak gambo Aliyah la yang paling banyak. Ye la kita ni siapa la kan... dah jatuh no 2 terduduk terus. Hahahahah jangan marah ye sayangku. 

Eh ada orang tak tau aku dah kawin tau. Sengal ,tengok la montot makcik ni kan ke dah kembang je. I'm married with one kid! Kid takde 'S' ye. Ntah tak tau bila nak menambah kan bilangan ahli keluarga ni. Ikutkan hati nak aje anak banyak-banyak. Dah tua-tua nanti mesti seronok bila berkumpul. Tengok aje la family aku dengan family suami aku... beza banyaaaakkk occay! Suami kan ke anak tunggal. Dia lah intan, dia lah payung, dia lah permata, dia lah madu, dia lah racun. Apa-apa semua dia dia dia takde orang lain melainkan dia saje. kadang-kadang kesian dekat my PIL and of course suami aku time-time ada emergency. PIL dah tua so kadang-kadang certain perkara memang nak kena harapkan kami yang muda-muda belia ni(muda ke :P). Part yang paling tak best bila suami outstation obersee, ni ni ni menantu ni la yang kena galas tanggungjawab. Bukan bukan aku tak merungut tapi kadang-kadang aku pun ada limit jugak bab-bab menolong ni. Aku dekat KL kena handle anak, family aku and kerja. Aku memang harap sangat orang faham keadaan aku. Family aku pun kalau bab-bab nak mintak tolong aku ni pun diorang akan tengok jugak keadaan aku sebab diorang paham makcik ni cuti amat la banyak digunakan untuk si anak, sebab masa suami takde aku lah mak, aku lah ayah, akulah anak, akulah menantu, aku lah adik, aku lah akak.  Macam masa arwah abah meninggal hari tu, banyak benda nak kena settlekan nasib baik aku ada adik-beradik yang memang helpful!! Bab-bab ni aku memang tak nafikan suami, abang ipar, akak, and adik-adik aku tu memang diorang memang firts class! Sayang korang semua. 


Eeeiiii banyak pulak aku menceceh, apa-apa pun aku sayangkan family aku. Sebab tu masa nak kawin dulu aku memang cari lelaki yang utamakan family. Sebab tu aku kawin lambat dulu sebab punya la susah aku nak carik lelaki yang bercirikan tu. Kah kah kah kah ketawa guling-guling atas lantai :P

Aku tak berapa faham, dengan certain people yang sanggup tinggalkan suami/isteri or anak-anak semata-mata nak pergi berjimba. Sekali sekali takpe tapi kalau dah selalu sangat huisshhh parent apakah ini. Macam kes aku dengan suami memang kitorang 'long distance marriage". Tapi suami sangat-sangat menitik berat tentang quality time spent dengan keluarga.tapi Kitorang memang dah sama-sama sepakat dan bersetuju untuk duduk berjauhan sehingga our financial cukup stabil walau syurga seorang isteri di bawah telapak kaki suami tapi kami dah sama-sama sepakat. Ye rezeki ada di mana-mana. Buat masa ni rezeki aku di KL dan suami di Kerteh. Waima suami selalu jugak la outstation ke luar negara jadi apakah aku sanggup tinggal berdua dengan Aliyah di Kerteh waktu suami bekerja berbulan di luar negara. So, kesimpulannya kami sepakat berjauhan buat sementara waktu ini. Sementara aje ok! InsyaAllah setahun dua lagi aku akan ikut suami ke Kerteh. Tempat seorang isteri kan ke disisi suami. Nanti Aliyah dah sekolah dekat Terengganu jenuh la ibu nak kena kecek Ganu. Huishhh ikan jadik ikang. Nini sila belajar makan sata ye lepas ni... hihihihi

ok got to go... till see you around. Eh ada orang baca ke... elee tau ada je silent reader dekat sini. .. Eh today 11.11.11 la santek kan... 

Papai

Friday, October 28, 2011

ThePopLook has safely arrived!

 Oh ampun... aku shopping lagi! Aku tak dapat menahan nafsu naga untuk bershopping lagi. I must say oh dear poppy why must you sell comfy and yummy clothes... huhuhu. My Band Blouse has safely arrived on 25th Oct 2011.






Band Blouse - Blue from ThePopLook

Thursday, October 27, 2011

Longchamp in the house!!!




Veau Foulonne - Cosmetic Bag






Planetes - Messenger Bag

Suami balik dari outstation tak pernah tangan kosong! Sayang bini :))) . Bini pun sayang suami. Terima kasih Sayang.





- Posted using BlogPress from my iPhone

Craving for Red Velvet Cake

Seriously this looks so yummy!

Yes, sometimes I have incredibly specific food cravings, and right now it's red velvet cake. No no I'm not pregnant. I had been thinking of red velvet cake since last week. So I decided to search it and buy it online and wallahhh i found this blog Dolce Di Bel Bakes and ordered done. I'll snap picture of the cake once arrived.