Saturday, November 12, 2011

Beranak oh Beranak

Baca tittle ada orang rasa ngilu... uhhhh ahhh ishh memang tak boleh blah bila ingat saat-saat nak beranak dulu. Labour room sebelah terdengo orang menjerit-jerit naik kecut perut time dengor tu. Doktor cakap bangsa yang satu tu memang suka jerit-jerit time nak beranak. Kita yang Islam ni walau sakit macam mana pun banyak ingatkan Allah yang satu. Selawat dekat mulut tak lekang occay! Take a deep breath and then lepas pelan-pelan. Doktor selalu ingatkan aku benda tu.  


Aku citer pesal beranak ni sebab aku ada terima gambar-gambar ni... Sadis betul bila aku tengok 
Selamat datang ke wad bersalin Dr Jose Fabella Memorial Hospital di  Manila . Pada satu-satu masa terdapat lebih kurang 300 ibu  dan anak mereka ditempatkan didalam wad ini. Jika korang nak tahu Filipina merupakan negara Asia Tenggara  yang mempunyai kenaikkan populasi tertinggi iaitu 2%  setahun. Di hospital ini, purata kelahiran bayi seharian ialah 60 orang . Rekod tertingginya ialah 100 orang bayi dalam masa 24 jam! Purata kelahiran bayi sehari di negara ini pula ialah 200 orang sejam!  Akibatnya di Dr Jose Fabella Memorial Hospital , sebuah katil akan dikongsi oleh 3 orang  ibu baru pada satu-satu masa. Persoalannya disini mengapa padat sangat? Oh that is an easy answer. Filipina ialah sebuah negara Roman Katolik . Paus  tidak membenarkan penganut Katolik memakai kondom, memakan pil perancang, melakukan pengguguran atau apa saja bentuk perancangan keluarga. Kesemua ini dianggap berdosa keran "melanggar kehendak tuhan" . Yes ladies and gents macam sesetengah mazhad Islam the whole idea or family planning dianngap dosa. No I am not kidding. Di Filipina 90%  penduduknya adalah katolik.

Presiden Beningno Aquino III
 cuba untuk mengurangkan kadar kelahiran Filipina dengan memperkenalkan pengajian seks disekolah dan kempen perancangan keluarga bagi mengawal populasi Filipina yang telahpun mencapai 90 juta  orang! Walau cadangan beliau mendapat sokongan rakyat, pihak Gereja Katolik Filipina menentang sehabis-habisnya cadangan Presiden. Mereka memberi amaran akan menyisihkan beliau dari gereja Katolik. Bizarro shit! So there you go people. Rupa wad bersalin di sebuah hospital di Filipina serta masalah ledakkan kadar kelahiran akibat campur tangan tak masuk akal agama. In this case you know what separation of church and state makes so much sense! 


Kesimpulan yang dapat aku buat di sni... bersyukur sangat dengan kemudahan yang kita ada di Malaysia ni. Doktor and nurse very helpful! Aku boleh tengok masa aku dekat labour room dulu. Dengan bacaan bismillah dengan ayat-ayat Al-Quran midwife tolong aku dulu. Alhamdulillah!
No comments:

Post a Comment